Thai piros curry fűszerpaszta és -keverék -aromax

Thai red curry set of paste and spices -aromax

Ár:
1.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 77 g
Bruttó egységár: 19 351 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Szárított fűszerekből, fűszerpasztából és kókusztejporból álló szett thai piros curry-hez (Kaeng phet). MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes.

A termék három különálló tasakot tartalmaz, egyikben fűszerpaszta, a másikban szárított kaffir lime levél és piros chili, míg a harmadikban kókusztejpor van. A szárított fűszeres zacskóban levő szilikagéles tasak tartalma nem ehető, kérjük, felbontás után dobják el!

A készítmény 4 adag piros curry-hez elegendő, használata rendkívül egyszerű, praktikus (lásd a receptet lent).

Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele, a piros a közép-thaiföldi - bangkoki - régió sajátja.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. A thai curry-k fűszeralapja friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A piros curry sokkal csípősebb, mint a sárga, a zöldnél viszont valamivel enyhébb. Színét a szárított piros chili adja, amit felhasználás előtt áztatnak: ez egyrészt enyhíti a csípősségét, másrészt pedig koncentrálja az aromáját. Általában a fő alapösszetevői: piros chili, fokhagyma, salottahagyma, galanga, garnélapaszta, koriandergyökér és citromnád. Csípőssége, a pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

Fontos tudni, hogy mind a halszósz, amivel ízesíteni szokták, mind a garnélapaszta, természetes ízfokozó, hiszen mindkettő umamiban gazdag. Azért érdemes a pasztához, ill. az ételhez hozzáadni, akár mi készítjük, akár kész pasztával van dolgunk, mert nélkülük valahogy „lapos” marad az étel össz-ízhatása.

Mivel az összetevők aroma komponensei jobban oldódnak olajban, mint vízben, a currypasztát első lépésben mindig megpirítják olajon, majd utána adják hozzá a kókusztejet. Jellemzően valamilyen hússal, hallal, garnélával készítik, de van zöldséges változat is. Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik, aprított kaffir lime levéllel, thai bazsalikommal szórják meg. Párolt rizzsel kínálják, Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizzsel, északon ragacsos rizzsel.

 

Felhasználás

Hozzávalók thai piros curry-hez (4 személyre)

  ♦ 1 tasak Aromax Thai piros currypaszta

  ♦ 1 tasak kókusztejpor

  ♦ 1 tasak szárított fűszer

  ♦ 300 ml meleg víz

  ♦ 200 g csirkemell (felkockázva)

  ♦ 200 g zöldség (padlizsán, paradicsom, zöldborsó stb.)

  ♦ 3 ek étolaj

  ♦ halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

 1/ Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a fűszerpasztát. Alacsony hőfokon, folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig.

 2/ Adjuk hozzá a húst, és rázva pirítsuk, amíg a színe megváltozik.

 3/ Oldjuk fel a kókusztejport 300 ml meleg - nem hideg, nem forró! - vízben, majd adjuk a curry-hez.

 4/ Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és a szárított fűszereket, forraljuk fel.

 5/ Főzzük készre az egészet.

 6/ Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).

TIPP

  • Csirkehús helyett használjunk bárányt, kacsát, marhát vagy garnélát.
  • Készítsünk vegetáriánus piros curry-t csak zöldségekkel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

1. zacskó: instant kókusztejpor 51.9% (kókuszdiókivonat, víz)

2. zacskó: piros curry paszta 45.5% [citromnád, chili, só, glükózszirup, fokhagyma, hagyma, galanga, garnélapaszta (garnéla, só), kaffir lime héj, római kömény, koriander, kaffir lime levél, maltodextrin, savanyúságot szabályozó anyag: E340; tömegnövelőszer: E551]

3. zacskó: fűszerek 2.6% (piros thai chili, kaffir lime levél)

 

Allergének

Garnélát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1255 kJ / 303 kcal
Zsír: 26 g
-amelyből telített zsírsavak: 14 g
Szénhidrát: 15 g
-amelyből cukrok: 8.6 g
Fehérje: 3.0 g
Só: 7.5 g

 

Tárolás: Száraz helyen tartandó.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!