LEXIKON
- Cajun és kreol food - észak amerikai konyha
- Camargue vörös rizs
- Cápauszony
- Cassava
- Cassia - Kasszia
- Cayenne-bors
- Chasseur, azaz vadászmártás
- Chia - Azték bors
- Chia mag - Azték zsálya
- Chilipaprika (Capsicum frutescens)
- Chipotle
- Chorella
- Choya saké - szaké
- Chutney
- Citromfű
- Citromhéj
- Citromnád
- Citromsav
- Citromsav
- Citromverbéna
- Csalán
- Csicseriborsó
- Csillagánizs
- Csiperke
- Cubebe bors -
- Cumberland mártás
- Curry
- Curry levél
Cubebe bors -
kubébabors, jávai bors
tjabé djawa, cubeb pepper, Java pepper, tailed cubebs, tailed pepper, cubebe
Az egyik legritkább borsfajta. Elsősorban Jáváról és Szumátráról származik. Parányi „farka” miatt szokták „farkas” vagy „száras” borsnak is nevezni.
Aromája olyan, mintha a fekete bors és a szegfűbors keveréke lenne
Jáva szigetén őshonos, trópusi kúszónövény, hosszú ideig azzal akadályozták meg az elterjedését, hogy pörköléssel csírátlanították a fűszerként kereskedelembe kerülő magjait. Barna termése 3-4 mm átmérőjű, csípős, kissé kámforos, borsos-kesernyés ízű. Egészben érdemes tárolni és csak használat előtt őrölni, mint a feketeborsot, nehogy veszítsen aromájából.
Az indonéz konyha főleg gulé-kba használja. Fűszerkeverékekben feketebors vagy szegfűbors helyett érdemes kipróbálni borsosabb íze miatt.