LEXIKON
Keresés eredménye
- Ajwain - Ajovan
- Avokádó
- Argán olaj
- Aranytű gomba - Enoki - Téli fülőke
- Adzuki bab
- Bambuszrügy
- Bors: fekete, fehér, piros és zöld
- Borkén
- Batáta
- Chia mag - Azték zsálya
- Cayenne-bors
- Chia - Azték bors
- Choya saké - szaké
- Dióolaj
- Édesburgonya
- Fahéj
- Fokhagyma
- Goji
- Gyömbér
- Gari - Manióka
- Gránátalma
- Kendermag
- Köles
- Kimcshi
- Kendermag olaj
- Lenmag
- Levendula
- Mandulaolaj
- Meggymagolaj
- Nyírfacukor - Xilit
- Pekándió
- Rooibos
- Sumac, Szömörce
- Szerecsendió
- Sáfrány - Saffron
- Stevia - jázminpakóca
- Szarvasgomba
- Tulsi
- Tofu
- Tökmagolaj
- Teriyaki - Terijaki
- Teriyaki szósz - terijaki szósz
- Wasabi
Teriyaki - Terijaki
Terijaki: (kandzsi: 照り焼き; hiragana: てりやき) egy, a japán konyhában használatos főzési technika, amiben az ételt szójaszósszal, mirinnel és cukorral roston sütik vagy grillezik.
A terijaki szó a teri (照り?) főnévből származtatható, ami a cukor adta csillogásra utal, ami a tare (タレ?), valamint a jaki (焼き?), tehát a grillezés és roston sütés következtében jelenik meg. Hagyományosan a húst a főzés során többször is belemártják a szószba vagy átkenik vele.
A tare (タレ?) hagyományosan a szójaszósz, szaké vagy mirin, és a cukor vagy méz összekeveréséből és hevítéséből készül. A szószt felforralják, majd addig hűtik, amíg el nem érik a kívánt sűrűséget, ezután a hús marinírozására használják, amit utána vagy grilleznek vagy roston sütnek. Néha gyömbért is adnak hozzá, az elkészült ételhez pedig tálalhatnak póréhagymát köretnek.
Japánban főleg a hal – például a nyársorrú hal, lazac, pisztráng, makréla – az elterjedt, míg a fehér és vörös húsok, mint a csirke, disznó, bárány és marha Nyugaton népszerűek. Japánban emellett felhasználnak még más összetevőket is, mint például a tintahal, a hamburger steak és a húsgombóc.