LEXIKON

Keresés eredménye

Teriyaki - Terijaki

Terijaki: (kandzsi: 照り焼き; hiragana: てりやき) egy, a japán konyhában használatos főzési technika, amiben az ételt szójaszósszal, mirinnel és cukorral roston sütik vagy grillezik.

A terijaki szó a teri (照り?) főnévből származtatható, ami a cukor adta csillogásra utal, ami a tare (タレ?), valamint a jaki (焼き?), tehát a grillezés és roston sütés következtében jelenik meg. Hagyományosan a húst a főzés során többször is belemártják a szószba vagy átkenik vele.

A tare (タレ?) hagyományosan a szójaszósz, szaké vagy mirin, és a cukor vagy méz összekeveréséből és hevítéséből készül. A szószt felforralják, majd addig hűtik, amíg el nem érik a kívánt sűrűséget, ezután a hús marinírozására használják, amit utána vagy grilleznek vagy roston sütnek. Néha gyömbért is adnak hozzá, az elkészült ételhez pedig tálalhatnak póréhagymát köretnek.

Japánban főleg a hal – például a nyársorrú hal, lazac, pisztráng, makréla – az elterjedt, míg a fehér és vörös húsok, mint a csirke, disznó, bárány és marha Nyugaton népszerűek. Japánban emellett felhasználnak még más összetevőket is, mint például a tintahal, a hamburger steak és a húsgombóc.

-->