Shinshu shiro/fehér miso paszta -honzukuri

Shinshu shiro white miso -honzukuri

Ár:
2.979 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 5 958 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

MSG-mentes Shinshu shiro/fehér (világos) miso paszta, fermentált rizsből és szójababból. A Shinshu elnevezést elméletileg csak azoknál a Nagano prefektúrában (Japán) készített miso-knál használhatják, amelyeket meghatározott hagyományos módszerekkel és alapanyagokból állítanak elő. Az az összezavaró, hogy manapság teljesen kaotikusan használják az elnevezéseket, és a gyors készítésű miso-kat is hívják Shinshu-nak, így a miso-k kategorizálásával kapcsolatosan a név sokszor nem mérvadó.

100%-ban természetes összetevőkkel, nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, színezőanyagot, tartósítószert.

A fehér miso egy hagyományos japán ízesítő paszta, a legnagyobb mennyiségben előállított miso fajta. Koncentráltabb rizs kojival (Aspergillus oryzae penészgombával beoltott rizs, egyféle japán fermentációs indító vagy starter) erjesztett rizs, szójabab, só kombinációjából készült, sűrű krémszerű készítmény, rövidebb erjesztési idővel (2 - 8 hét). A rizs starter miatt rizs miso-nak minősül (kome miso).

Világosbarna-karamell színű, állaga a mogyorókrémhez hasonlítható, egyenletesen krémes. Íze a színétől függetlenül mindig édeskés, enyhe, lágy, mégis ez a miso a maga 12,2 g-os sótartalmával sós miso-nak számít. Természetes glutaminsavat is tartalmaz, ami a miso umami ízéért felelős. A lágyabb íze miatt ideális azok számára, akik csak most kezdenek el ismerkedni a miso-k világával.

Emésztése könnyű, mivel az erjesztés és érlelés során a penészgomba lebontja az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket aminosavakra és peptidekre, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra, ill. csökkenti a szója fitinsav tartalmát. A végeredmény egy könnyen emészthető, B, E és K vitaminban, folsavban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag „szuper élelmiszer”. 

Bár minden miso típus másképp készül valamelyest, a fő mozzanatok mindegyiknél nagyvonalakban megegyeznek: a szójababot mosás és áztatás után főzik vagy gőzölik, a rizst/árpát/szóját gőzölés után beoltják Aspergillus oryzae penészgombával, hogy rizs, árpa vagy szója koji-t kapjanak, amit a későbbiekben a fermentációhoz használnak. A szójababot, a rizs/árpa/szója kojit és a sót összekeverik, olykor élesztőgombával és tejsavbaktériummal is beoltják, majd elkezdődik az erjesztés vagy enzimatikus lebontási folyamat, attól függően, hogy milyen típusú miso-t készítenek.

 

Felhasználás

Ugyan eléggé sós, ízvilága mégis enyhe, nem domináns, ezért nagyon változatosan és általánosan használható.

Legismertebb felhasználása talán a dashi alaplébe kevert miso paszta, a miso leves (misoshiru). De használják ramen-, udon-, somen levesben is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), húsok pácolásához, különböző zöldségek (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)) miso pasztában való erjesztéséhez (misozuke), világos szószokhoz. Paradicsomalapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag). A japánok majonézt is készítenek belőle.

Készíthetünk szendvicskrémet belőle (pl. vajjal összekeverve), hozzáadhatjuk salátaöntetekhez vagy tészták alapmasszájához; elkeverhetjük joghurtban, és használhatjuk majonéz helyett; extra ízt adhatunk a paradicsomos salsáknak.

Kitűnő párosítás gyömbérrel, fokhagymával, rizsecettel, tahinivel, citromlével és citromhéjjal.

Karamellszószba és fagyiba is keverhető, sütemények krémjébe (pl. miso-s sajttorta), jól kiegészíti a csokis ízvilágot (brownie).

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

 

Elkészítés

Miso leves (3 főre):

1/. Készítsünk dashit (alaplevet) niboshiból és/vagy kombuból és/vagy katsuobushiból és/vagy shiitakeből.

2/. Adjunk a forrásban levő alapléhez levesbetéteket egyéni preferencia szerint, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.

3/. Adjunk kb. 55 g miso pasztát (3 adaghoz), keverjük el.

Levesbetét ötletek a 4 évszakra:

tavasz: petrezselyem + szejtán / wakame + bő olajban sült tofu / kagyló / bambuszrügy + tofu / zöldborsó + pak choy

nyár: padlizsán + újhagyma / gyömbér + wakame / újhagyma + tofu / vörös vesebab + tök

ősz: padlizsán + tofu / daikon retek + tofu / nameko gomba + tofu / édesburgonya + retek

tél: sertéshús + retek / tofu + wakame / kagyló / wakame + burgonya

FONTOS! Miután hozzáadtuk az ételhez, ne forraljuk azt, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt. Vegyük figyelembe termék magasabb sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szójabab 28.3%, rizs, só, víz, alkohol 3.3%

 

Allergének

A termék szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 782 kJ / 186.8 kcal
Zsír: 5.6 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.91 g
Szénhidrát: 23.1 g
- amelyből cukrok: 19.5 g
Fehérje: 11 g
Só: 12.2 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási hely: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!