Gochujang bulgogi sertés marinád -o'food

Gochujang bulgogi marinade for pork -o'food

Ár:
1.590 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 280 g
Bruttó egységár: 5 679 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, fűszeres, édes-sós chilimarinád a jól ismert koreai BBQ/grillezett húsételnek, a bulgoginak a sertéshúsból készített változatához. Nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert, MSG-t, mesterséges ízesítőt és -színezéket, ill. kukoricaszirupot.

Nem egy hagyományos marináddal van dolgunk, ez egy újragondolt, újrafűszerezett, hígított gochujangszerű készítmény (sós-édes-csípős erjesztett chilipaszta), amely új felhasználási célt  kapott, mint önálló bulgogi marinád (lásd a lenti receptet). Így, ahogy van, önmagában használható, semmi dolog nincs vele, túl azon, hogy hőkezelni kell!

 

Mi a bulgogi?

A koreai bulgogi (bul – tűz; gogi – hús) étel több, mint 2000 éves múltra tekint vissza, és akárcsak a kalbi gui (grillezett borda), egyik legkedveltebb és legközismertebb koreai BBQ fogás.

Ahány szakács, annyi bulgogi, sokféle változatban készítették, és készítik ma is ezt az enyhén édes, sós, füstös, szaftos, omlós, gyakorta csípős grillételt.

Verziótól függetlenül bizonyos dolgok minden bulgoginál visszaköszönnek. Ilyen pl. a felhasznált – mindig nagyon vékonyra szeletelt – hús, amely alapértelmezetten marha (magas hátszín, hátszínfilé vagy valamilyen elsőrangú rész), de lehet sertés is (dwaeji bulgogi) (pl. hasaalja szalonna), csirke (dak bulgogi) is. A páclé viszonylag állandó alkotóelemei a koreai szójaszósz (jin ganjang), cukor, szezámolaj, fokhagyma, fekete bors, esetleg hagyma, salottahagyma, gyömbér és valamilyen gomba. A bulgogi marinádok csípős változatát, amit leginkább sertéshúshoz használnak, gochujanggal (sós-édes-csípős erjesztett chilipaszta) fűszerezik. Itt azért ki kell hangsúlyozni, hogy a marinád alapja nem a gochujang, ez mindig csak egy extra ízesítőként kerül bele.

 

Felhasználás

A jó bulgogi (bármilyen húsból is készüljön) titka a megfelelő hús és húsrész kiválasztása (valamilyen márványozott húsrész, mint pl. marha felső keresztfartő, -magas hátszín, -szegy hátulja, néha -bélszín, -hátszínfilé, sertés hasaalja szalonna, csirke vagy bárány) és szeletelése, a marinád és a marinálási idő, ill. a sütés módja.

Úgy a legkönnyebb nagyon vékony szeleteket vágni, ha nagyon jó a késünk, vagy ha szeletelés előtt a húst mélyhűtőbe tesszük kb. 2 - 2,5 órára. A minimális marinálási idő kb. egy óra, de ha egy éjszakán keresztül pácoljuk, még omlósabb és ízletesebb lesz a hús.

Megsüthetjük sistergően forró öntöttvas serpenyőben vagy grillserpenyőben, bulgogi sütőlapon, grillezhetjük klasszikus módon, szénen, ahogy azt hagyományosan szokták, kétségkívül a legfinomabb változat ez utóbbi. Az elkészült bulgogit Koreában gyakran ssam-ként, vagyis salátalevélbe vagy valamilyen leveles zöldségbe csavarva fogyasztják, hasonlóan, mint egy burrito-t. A salátatekercsbe a húson kívül ssamjang (sűrű, csípős koreai szósz) és párolt rizs kerül (valamilyen középhosszú-szemű vagy rövidszemű), az egészet kimchi (koreai sózott, fermentált zöldség) kíséri.

A bulgogi lehet önálló BBQ főétel is, de gyakran képezi valamilyen más koreai étel részét, mint pl. a kimbap/gimbap (koreai sushi tekercs), a bibimbap (koreai rizses étel), japchae (koreai üvegtésztás stir-fry), bulgogi jeongol (hot pot). A marináddal pácolt hús stir-fry-ként is elkészíthető, de állaga kicsit másabb lesz, mint a grillezett változat, nem lesz olyan száraz.

A bulgogi a klasszikus bulgogi-rizs-saláta-ssamjang-kimchi kombináción és az egész koreai konyhán túlmutatóan is sokféleképpen használható, pl. bagettbe tömködve, taco-ba töltve, tavaszi tekercs lapba csavarva, hamburger húspogácsa helyett, sőt még pizza feltétként is.

Hozzávalók koreai gochujang bulgogihoz (4 személyre)

  • 135 g O’Food Gochujang bulgogi sertés marinád
  • 450 g sertéshús

Elkészítés

  1. A nagyon vékonyra szeletelt húst pácoljuk a marinádban min. 30 percig, de a legjobb egy egész éjszakán át.
  2. Grillezzük klasszikus módon, szénen, vagy süssük forró öntöttvas serpenyőben, grillserpenyőben vagy bulgogi sütőlapon.
  3. Az elkészült húst kínáljuk tetszőleges módon a fent felsoroltak szerint.

TIPP

  • Sertéshús helyett használjunk csirkét, marhát, pulykát, kolbászt vagy bárányt.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

gochujang (tápiókaszirup, víz, piros chilipor, só, alkohol, szója, fokhagyma, hagyma), cukor, víz, chilis fűszerkeverék (chilipor, víz, só, fokhagyma, hagyma), só, élesztőkivonat, alkohol, fokhagyma, élesztőpor, módosított kukoricakeményítő, gyömbér, ízfokozó: E627, E631; színezék: E160c; őrölt fekete bors, savanyúságot szabályozó: E330; sűrítőanyag: E415

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 862 kJ/206 kcal
Zsír: 1,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 46 g
- amelyből cukrok: 37 g
Fehérje: 3,4 g
Só: 5,3 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási ország: Korea

 


Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!