Hétbors keverék durvára törve

Coarse crushed seven pepper blend

Ár:
1.195 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 47 800 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Négy - közeli rokonságban álló - valódi borsból (fekete bors, zöld bors, kubébabors, hosszú bors) és három álborsból (rózsabors, jamaikai bors vagy szegfűbors, szecsuáni bors) összeállított egzotikus keverék, durvára törve.

A fekete- és a zöld bors valódi borsok, ugyanannak a növénynek a termései. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is. A kubébabors a fekete bors közeli rokona, külsőleg annyiban különbözik ettől, hogy kicsit nagyobb, és egy kis szár csatlakozik hozzá. A hosszú bors szintén közeli rokona a fekete borsnak, alakja hosszúkás, fenyőtobozszerű.

A rózsabors a brazíliai vagy piros borsfa érett, szárított termése, nem valódi bors, de formája és borsos, egzotikus ízvilága miatt nagyon jó kiegészítője a borskeverékeknek. A jamaikai bors, ismertebb nevén szegfűbors is egy álbors, a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld fa termése. A szecsuáni bors a rutafélék családjába tartozó cserje termése, egy nagyon pici maghéjból és magból álló álbors, amelynek csupán a vörösesbarna külső maghéját használják fűszerként.

Az illóolajokban és gyantaanyagokban gazdag fekete borsot komplex fás, fenyős, földes aromavilág jellemzi, virágos, citrusos, gyümölcsös tónusokkal. A zöld bors friss, könnyű, lágy, gyümölcsös karakterrel. A kubébabors illata a szegfűborsra emlékeztet, íze ugyan hasonlít a fekete borséhoz, de sajátos tónusokkal egészül ki: meleg, balzsamos, fűszerességébe mogyoró, eukaliptusz, ánizs és menta tónusok vegyülnek. A hosszú bors egy sokrétűbb aroma profillal rendelkezik: a virágos-földes meleg ízei édeskés gyömbér, szerecsendió, fahéj, kardamom tónusokkal vegyülnek.
A rózsabors aromás, édeskés, virágos, gyümölcsös, citrusos ízei borsos és borókabogyóra emlékeztető tónusokkal keverednek. A szegfűbors erős, testes karakterű, amelyben egyszerre érezhető a fahéj, szerecsendió, szerecsendió-virág, szegfűszeg és bors. Az illatos szecsuáni borsot friss virágos, cseresznyés tónusokkal tarkított citrusos, fás, gyantás aromavilág jellemzi.

A fekete- és zöld bors, ill. a kubébabors és a hosszú bors csípőssége hasonló minőségű, éles, erős, a szecsuáni borsé teljesen más, bizsergető, zsibbasztó, a szegfűbors és a rózsabors pedig fűszeres, pikáns, csípősnek nem nevezhető.

 

Felhasználás

Akkor érdemes ebben a formában használni, ha a borskeveréket ételünk független alkotóelemének tekintjük, és nem kifejezetten finom por állagú fűszer szükséges hozzá. Izgalmas asztali fűszer lehet, ha picit finomabbra daráljuk, új életet ad a megszokott fogásainknak (pl. saláták, tészták, rizses ételek, krémlevesek, zöldségpürék).

Próbáljuk ki milyen csirkéhez, lazachoz, libamájhoz, kecskesajthoz, sütés előtt daráljuk krumplira, zöldségekre, szórjuk friss gyümölcsre. Használjuk bármilyen húshoz, száraz pácfűszerként, önmagában vagy más fűszerekkel kombinálva. Legyen ez a steakünk borskérge, vagy egyszerűen szórjuk rá sütés előtt, vagy fűszerezzünk vele utólag. Adjuk hozzá levesekhez, szószokhoz, dresszingekhez, marinádokhoz, lekvárokhoz, vagy bármelyik olyan ételünkhöz, amelyhez általában a keverékből egyik vagy másik borsot használnánk.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, a főzés végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk/miután levettük a tűzről.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

durvára tört fekete bors (Piper nigrum), durvára tört zöld bors (Piper nigrum), durvára tört kubébabors (Piper cubeba), durvára tört hosszú bors (Piper longum), durvára tört rózsabors (Schinus terebinthifolius), durvára tört szegfűbors (Pimenta dioica), durvára tört szecsuáni bors (Zanthoxylum piperitum/simulans)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

A rózsabors kesufélékkel való rokonsága miatt allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik a kesudióra vagy pisztáciára allergiásak!

 

Tárolás: Mivel mindegyik bors aromája illékony, az ízanyagok halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk sötét színű tárolóban, légmentesen lezárva.

Származási hely: Németország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!