Korianderes ötbors fűszerkeverék tört

Coarse crushed five pepper blend with coriander seeds

Ár:
790Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 26 333 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Négy valódi borsból (fekete-, fehér-, zöld bors, kubébabors), egy álborsból (szegfűbors) és koriandermagból összeállított, durvára tört keverék.

A fekete-, fehér- és zöld bors mind valódi bors, és mind ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is. A kubébabors a fekete bors közeli rokona, külsőleg annyiban különbözik ettől, hogy kicsit nagyobb, és egy kis szár csatlakozik hozzá. A szegfűbors nem igazi bors, nagyobb bogyói a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó örökzöld fa termései.

Az illóolajokban és gyantaanyagokban gazdag fekete borsot komplex fás, fenyős, földes aromavilág jellemzi, virágos, citrusos, gyümölcsös tónusokkal. Az illóolajokban szegényebb fehér bors földes, kicsit dohos, füves ízvilága, mentol tónusokkal, trágyára emlékeztető ízzel, élességgel párosul. A zöld bors friss, könnyű, lágy, gyümölcsös karakterrel. A kubébabors illata a szegfűborsra emlékeztet, íze ugyan hasonlít a fekete borséhoz, de sajátos tónusokkal egészül ki: meleg, balzsamos, fűszerességébe mogyoró, eukaliptusz, ánizs és menta tónusok vegyülnek. A szegfűbors egy új dimenzióba emeli ezt a keveréket sokoldalúságával, erős, testes aromavilágával, amelyben egyszerre érezhető a fahéj, szerecsendió, szerecsendió-virág, szegfűszeg és bors. A koriander meleg, fűszeres, fanyar ízvilága citrusos, narancsos, diós árnyalatokat hordoz.

Ebben a sajátos társításban az egyes fűszerek fő jegyei dominálnak elsőre: a fekete bors csípőssége elegyedik a fehér élességével, ezeket lekerekíti a szegfűbors és a koriander édeskés íze, a koriander enyhe fanyarságát kiegyensúlyozza a zöld bors könnyű, lágy frissessége.

Csípősség szempontjából is kiegyensúlyozott társítás: a fekete bors és a kubébabors éles és csípős, a fehér enyhébb, a zöld bors és a szegfűbors még kevésbé csípős, a koriandermag meg egyáltalán nem csípős, csupán fűszeres.

 

Felhasználás

Használjuk marhához, csirkéhez, bárányhoz száraz pácfűszerként.

Jó ízt ad a tésztáknak, párolt marhasülteknek, krumplinak, leveseknek, pörkölteknek. Adjuk hozzá marinádokhoz, szószokhoz (különösen a paradicsom alapúak), dresszingekhez, savanyúságokhoz, chutney-khoz.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, főzés végén adjuk hozzá az ételhez, mielőtt levennénk/miután levettük a tűzről.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum), fehér bors (Piper nigrum), zöld bors (Piper nigrum), szegfűbors (Pimenta dioica), kubébabors (Piper cubeba), koriandermag

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel a fűszerek aromája illékony, az ízanyagok halványodnak, ha hosszasan éri a fény, a keveréket egészben tároljuk, lehetőleg sötét színű tárolóban és légmentesen lezárva.

Származási ország: Németország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!