Kubébabors öko

Cubeb pepper organic

Ár:
950 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 10 g
Bruttó egységár: 95 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indonézia Jáva szigetén termesztett öko kubébabors (Piper cubeba) a borsfélék (Piperaceae) családjából. Közeli rokona a fekete borsnak (Piper nigrum), ill. a madagaszkári vadborsnak (Piper borbonense). Tjabé djawa-ként, jávai borsként, ill. nyeles borsként is ismert.

A bogyókat beérés előtt szedik le, és napon szárítják.

Színe szürkés-barnától feketéig bármilyen lehet, belső magja kemény, fehér és olajos. A borsszem mérete nagyobb, és egy kis szár csatlakozik hozzá; hasonlít a madagaszkári vadborshoz, de magja nagyobb és szára rövidebb.

Erős illata szegfűborsra emlékeztet. Íze a fekete borséhoz hasonlítható, de ettől mégis eltérő: kellemesen aromás, meleg, balzsamos, fűszeres íz jellemzi, mogyoró, eukaliptusz, ánizs és menta tónusokkal tarkítva. Csípős, izzó, édeskeserű, íze hosszan megmarad a szájban.

 

Felhasználás

Az indonéz, ázsiai és észak-afrikai konyha a mai napig használja, az európai kevéssé ismeri.

Észak-Afrikában a Ras el hanout fűszerkeverékhez (marokkói) használják, de ezzel fűszerezik pl. a tajine-t, a markout-ot (búzadara sütemény) stb. Indonéziában a gulé (indonéz curry) fűszere.

Nagyon jó választás a fekete bors vagy szegfűbors helyettesítésére.

Kitűnő fűszer levesekhez, marinádokhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez, sajtokhoz, sült szárnyasokhoz, mindenféle húsételhez (különösen vadhúsokhoz), de zöldségekhez is. Ízvilága illik a túróhoz, tojáshoz.

Daráljuk friss gyümölcsökre (pl. dinnye, eper), fűszerezzük kubébával az egzotikus gyümölcsökből készült befőtteket, a mentás-csokis desszerteket, pitéket, kekszek alapmasszáját.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Hogy aromáit, illóolajait minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük.

FONTOS TUDNI, hogy a kubébabors keserű lesz, ha főzik, ezért az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, miután levettük a tűzről, és az étel hőmérséklete forráspont alá csökken.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket.

Társítsuk más fűszerekkel, mint kardamom, kurkuma, babérlevél, kakukkfű, fahéj, zsálya, curry levelek stb.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kubébabors* (Piper cubeba)

*organikus termesztésből származó

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben csomagolták, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Jáva, Indonézia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!