Cumeo bors nepáli

Nepali cumeo pepper

Ár:
1.980 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 10 g
Bruttó egységár: 198 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Sil-Timur bogyónak is nevezett fűszer-ritkaság, egy álbors (Lindera Neesiana) a Lauraceae családból, amely vadon terem a Himalája nepáli részén, 1200 és 2700 m közötti magasságban. Az igen ritka bogyókat érett állapotban szedik le a kisgazdálkodói szövetkezetek, majd speciális szárítóházakban szárítják.

Citrusos aromavilágában felfedezhető a grapefruit, lime, vérnarancs, pomelo íze, citromfüves tónusokkal. Könnyen összeroppantható fekete bogyó, nagyon enyhén csípős, leheletfinoman kesernyés, mentolos-eukaliptuszos utóízzel.

 

Felhasználás

Minden étellel harmonizál, függetlenül attól, hogy sós, édes, savanyú, stb. Kis mennyiségben használjuk, mert nagyon aromás.

Nepálban, ahol őshonos, bors helyett használják, főleg gombákhoz, zöldséglevesekhez és rizses ételekhez.
Tökéletesen illeszkedik a Magreb és a közel-keleti ételek ízvilágához: tajine, kuszkusz, falafel, manaiqish stb.
Harmonizál az ázsiai és karibi konyha ízeivel, különösen a kókusztejjel készült ételekkel (indiai/thai curry-k) és gyümölcsös szószókkal, mártásokkal.

Kitűnő sült halakhoz, tenger gyümölcseihez, mártásokhoz, szószokhoz (majonézhez isteni), salátákhoz, zöldséges ételekhez, citromos rizottóhoz és olasz tésztaételekhez, gyümölcsökhöz (különösen a vörös gyümölcsökhöz, mint pl. az eper, gyümölcssalátákhoz, sült gyümölcsök).

Általában bármilyen húsételt jól kiegészít, főleg a vadhúsokat, bárányt, kacsát, csirkét.

Mint desszertbors, nagyon jól illik fagylaltokhoz, gyümölcsös desszertekhez, süteményekhez, csokoládés desszertekhez.

Hogy aromáit, illóolajait minél inkább megőrizze, az egész borsot csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, az ételhez pedig csak a főzés végén adjuk hozzá, amikor levesszük a tűzről.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk BBQ olajokat, egzotikus - citrusos - borskeveréket más borsokkal együtt, vagy fűszerkeveréket (jó társítás csillagánizzsal, fahéjjal, kardamommal, kaffir lime-mal, római köménnyel, kurkumával, tonkababbal, gyömbérrel, vaníliával, stb.).

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

cumeo bors (Lindera Neesiana)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Nepál

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!