Nepáli timut bors

Nepalese timut pepper

Ár:
980 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 49 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Nepáli timut bors (Zanthoxylum armatum/alatum), más néven timur bors, grapefruit bors vagy nepáli vad szecsuáni bors. A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó cserje termése, akárcsak a kínai vörös szecsuáni-, a kínai zöld szecsuáni, a japán sansho-, a badrang-, az andaliman- és a butáni citromos bors. Álbors, egy vadon termő szecsuáni változat.

Abszolút ritkaság a Himalája - Mahábharát hegységi - érintetlen erdőiből. Tengerszint fölött kb. 2000 méter magasan terem vadon, kézzel szedik le, amikor beérik, napon szárítják, amíg szétnyílik, és színe sötétbarnára vált. Belül egy kis fekete mag található, amely kicsit kesernyés. A magok általában kihullnak, a többit eltávolítják, de előfordulhat, hogy marad néhány, ezeket érdemes kidobni.

Íze jelentősen eltér a szecsuáni borsétól, sokkal aromásabb, a szemek is kisebbek és sötétebbek, zsibbasztó, bizsergető csípőssége kifejezetten élesebb. A sanshool vegyületeknek köszönhető egyedi csípőssége egészen más érzet, mint amilyent a chili vagy a fekete bors erőssége ad.

A nagyon aromás, meleg, fűszeres, virágos és fás alapízeire grapefruit és yuzu tónusok épülnek, aromája hosszan megmarad a szájban.

 

Felhasználás

A dél-nepáli konyha majdnem minden ételéhez használja, egy nagyon fontos fűszer, hiszen itt nem sok minden terem. Ikonikus ezek közül: a momo (hússal/zöldséggel töltött dim sum), amelyhez timut borsot használnak többek között; a csípős szecsuáni borszósszal készített nepáli stílusú stir fry-ok; a thukpa (tésztaleves), a curry-k; a különféle chutney-k és a pickle.

A szecsuáni konyha remekeit is el lehet készíteni timut borssal, a szokásos szecsuáni bors helyett.

Kitűnően kiegészíti a kreol konyha ételeit (pl. rougail kolbász, kókuszos csirke).

A francia konyha nagy klasszikusait is feldobja, mint pl. a pot-a feu (francia marhapörkölt), blanquette (fehér hússal készített ragu fehér mártásban), ratatouille (francia pörköltszerű zöldséges étel), stb.
Nagyon jó párosítás tenger gyümölcseivel (halak, kagylók, rákfélék), fehér húsokkal (pl. csirke fricasse), kacsával, carpaccio-val, zöldséges- (pürék, mint pl. spárga, articsóka, burgonya vagy serpenyőben sültek), tojásos-, paradicsomos alapú-, ill. wokban készült ételekkel.

Használható szószokban, pácokban, mártásokban, marinádokban, dörzsfűszer (szárazpác) részeként, készítsünk fűszeres-borsos olajat vele.

Szórjuk friss gyümölcsre (citrusfélék, ananász, mangó, eper, barack), gyümölcssalátákra, keverjük el befőttekben, dzsemekben, gyümölcs szorbéban/fagylaltban, gyümölcsszószokban.

Kitűnő süteményekhez, fondantokhoz, krémekhez, panna cottá-ban elkeverve, csokoládés desszertekhez.

Durvára törve, őrölve vagy egészben is használható, az ételre rászórva vagy belefőzve.

FONTOS: Ha túl sok borsot használunk, az étel keserű lesz. Pirítsuk meg szárazon, elősegíti a különböző aroma komponenseinek felszabadulását. Ne főzzük túl sokáig, mert aromája elhalványodik.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Ha a virágos/fás árnyalatokat akarjuk fokozni, kombináljuk korianderrel vagy fahéjjal. Ha citrusos ízeit szeretnénk komplexebbé tenni, indiai citromfű mellett használjuk.

Ízvilága nagyon jól illik a zöld kardamomhoz, fekete kardamomhoz, fekete köményhez, kurkumához, tonkababhoz, gyömbérhez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

nepáli timut bors (Zanthoxylum armatum/alatum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Nepál

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!