Tanzán killindi bors öko

Killindi pepper tanzania

Ár:
980Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 19 600 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

A Tanzániához tartozó Zanzibáron termesztett bio fekete bors (Piper nigrum) a borsfélék családjából. Kézzel szedett, a helyi kisgazdálkodó szövetkezetek gyűjtik be. Ami megkülönbözteti a többi fekete borstól, hogy a szemek valamivel kisebbek a szokványosnál, intenzív és hosszantartó, erős és földesebb aroma jellemzi. Közepesen csípős.

A bors egy kúszónövény csonthéjas termése, amelyet, ha éretlenül-zölden szednek le, majd főzik, és szárítják (miközben fermentálódik), fekete borsot eredményez. Ráncos külső rétege és sötétbarna/fekete színe szárítás közben alakul ki.

Piperint tartalmaz, innen a felmelegítő és csípős jellege. A fekete borsokat általánosan fás, fenyős, virágos, gyümölcsös, citrusos ízek jellemzik, élesség és enyhe kesernyésség


 

Felhasználás

Nagyon széleskörűen használható: pácok; mártások; szószok; saláták; savanyúságok pácleve; párolt, főtt, sült, grillezett zöldségek, húsok, halak, stb. fűszerezésére. Különösen jó steak bedörzsölésére, más fűszerekkel kombinálva, de alap- és fő fűszerként meghagyva a fekete borsot.

Illik gyümölcsös ételekhez, friss gyümölcsökhöz (pl. barack, ananász, dinnye, eper, citrom) is, jó édességek (pl. vaníliás tejsodó, csokoládés desszertek) ízesítésére.

Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, érdemes egész borsot tartani otthon, csak közvetlenül a felhasználás előtt darálni, illetve a főzés végén hozzáadni az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustármaggal, szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, fenyőízű árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval. Ha citrusosságát szeretnénk kiemelni, használjuk kardamom, kurkuma vagy koriander mellett.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum) ökológiai termesztésből

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Tanzánia

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!