Zöld malabár tigris bors fagyasztva szárított öko

Green malabar tiger pepper freeze dried

Ár:
1.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 74 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Exkluzív minőségű, ökológiai gazdálkodásból származó zöld malabár tigris bors (Piper nigrum), más nevén zöld malabár felföldi bors / zöld malabár hegyvidéki bors / zöld tigris bors / zöld malabár bors.

Egy szigorúan védett természetvédelmi területen, a délnyugat-indiai Kerala állam Wayanad hegyvidékén terem, tiszta és érintetlen környezetben. Hozama nagyon alacsony, de aroma anyagai, illóolaj tartalma szignifikánsan magasabb, mint a legtöbb borsfajtánál.

A borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó kúszónövény csonthéjas termése, akárcsak a fekete, vörös és fehér bors. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. Hogy a fermentálódást megakadályozzák, és a szemek zöld színét megőrizzék, gőzölik/főzik, majd pedig vákuumban magas hőmérsékleten, gyorsszárítással dehidratálják, vagy pedig liofilizálják (fagyasztva szárítják). Ezt a zöld borsot liofilizálták, így a szemek megőrizték sima, kerek alakjukat, élénk zöld színüket. A kíméletes szárítás miatt íze alig változik, ha rehidratáljuk, ez áll legközelebb a friss zöld bors textúrájához, aromájához.

Friss és életteli, lágyabb és gyümölcsösebb. Virágos és citrusos tónusok jellemzik. Összességében kevésbé komplex, mint a fekete bors. A legkevésbé csípős bors a fekete, vörös és fehérhez képest, egy pikáns, könnyed forróság a sajátja. Állaga kicsit puhább, de azért darálható. Van, amikor áztatják, majd belemorzsolják az ételbe, vagy pedig az áztató folyadékkal együtt adják hozzá valamilyen szószhoz.

 

Felhasználás

30 perces langyos vizes áztatás rehidratálja a borsot, ami után már használható friss bors helyettesítésére az ezt igénylő recepteknél.

A francia-, kreol-, thai-, indonéz- és indiai konyha használja, fűszerezésre és ízesítésre, frissen és szárítva, vagy rehidratálva.

A legcélszerűbb olyan ételekkel kombinálni, ahol az aromás lágysága érvényesülni tud, és ahol túl sok lenne a fekete bors csípőssége. Különösen jó a nagyon friss vagy gyümölcsös ízvilágú ételekhez.

Egész zöld borssal készül a hagyományos francia zöld bors steakszósz, a steak au poivre kísérője, de más, könnyű, tejszínes szószokhoz is fantasztikus, mivel a folyadékban a bors újra rehidratálódik, és egy zsenge aromás, enyhén csípős fűszerbogyó lesz belőle, amely igazából egészben isteni. A borskéregben sült hal egyik bors-összetevője a durvára tört fekete-, fehér- és rózsabors mellett.

Kitűnő salátákhoz, párolt zöldségekhez, salsákhoz, szárnyasokhoz, marhahúshoz, vadhúshoz, terrine-hez, pástétomokhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, tofuhoz, sajtokhoz, tésztákhoz.

Jó választás eper, körte, ananász, mangó fűszerezésére, gyümölcs alapú desszertekhez.

Egész bors: legalább fél órát kell főzni folyadékban, hogy megfelelően rehidratálódjon, és egészben fogyasztható legyen.
Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.
Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

 

Más fűszerekkel való társítás

A kreol konyha jól ismert borskeverékében zöld-, fekete-, fehér-, vörös borsot és szegfűborsot társítanak. Barbecue fűszerkeverékhez is hozzáadható.

A francia konyha sajátos kombinációja a vanília-zöld bors kombó. Aromavilága jól harmonizál a szegfűborssal, bazsalikommal, fűszerköménnyel, kardamommal, oregánóval, petrezselyemmel is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

liofilizált (fagyasztva szárított) zöld bors* (Piper nigrum)

*organikus termesztésből származó

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben csomagolták, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!