Masman currypaszta -lobo

Masman curry paste -lobo

Ár:
490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 9 800 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Ízgazdag-aromás, csípős thai fűszerpaszta a fúziós ételnek számító, thai alapanyagok/fűszerek és perzsa/indiai fűszerek házasságából született masman (matsaman/massaman/massamun) curry-hez (Kaeng matsaman). MSG-, tartósítószer-, ill. mesterséges színezőanyagmentes.

A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus. Tömény, 50 g paszta elég 4 adag masman curry-hez (lásd lent a receptet). Az eredetihez képest, egyszerűbb fűszerezésű (koriander, kardamom, szegfűszeg), de egy kis fahéj, csillagánizs, szerecsendió hozzáadásával közelebb tudjuk hozni az autentikushoz (lásd a lenti receptet).

A masman curry kicsit kilóg a thai curry-k sorából, részben ugyan thai specifikus, több tekintetben viszont nem: egyszerre nagyon enyhén édeskés és savanykás, viszonylag enyhe, szokatlan fűszerezésű. A thai jellegét azok a fűszerek és ízesítők adják, amelyeket más thai curry-knél is használnak, mint a szárított chili, koriander, citromnád, galanga, fehér bors, garnélapaszta, halszósz, salottahagyma és fokhagyma, kókusztej. Ezeket egészítik ki olyan édes, illatos szárított fűszerekkel (pl. egész kardamom, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, csillagánizs, római kömény, szerecsendió és szerecsendió-virág, stb.), amelyek az Indiából, Perzsiából jött muszlim kereskedők révén kerültek Thaiföldre, és nem a thai konyha sajátjai, viszonylag ritkán használják.

Bár nem tudni pontosan, hogy honnan származik, az nem vitatott, hogy muszlim gyökerű. Van, aki úgy tartja, hogy közép-thaiföldi étel, és az arab vagy perzsa fűszerkereskedők ihlették, van, aki szerint dél-thaiföldi, és a maláj, ill. az indiai konyha jegyeit viseli.

 

Felhasználás

Mivel a masman igen közkedvelt a thai muszlimok körében, általában csirkével (legjobb a csontos csirkecomb, csontos felsőcomb) készítik, de gyakran használnak kacsát, marhát, bárányt, kecskét is hozzá, és - bár nagyon ritkán - de azért az is előfordul, hogy sertéshússal készítik. A vegetáriánus változatához tofut adnak, hús helyett.

A currypasztát először megpirítják egy kis kókusztejjel, majd húst, krumplit, hagymát, tamarind pasztát, földimogyorót adnak hozzá, lazítják kókusztejjel. A végeredmény egy fűszeres, krémes, ízgazdag, természetesen sűrű curry, állagát tekintve egy szaftos, sűrű pörköltszerű ételre emlékeztet.

Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik, ami az ízek harmonizálást szolgálja. Párolt jázmin rizzsel kínálják, vagy indiai stílusú lepénykenyérrel, roti-val fogyasztják, és egyfajta uborka savanyúságot (Ajat Dtaeng Gwa) adnak mellé.

Hozzávalók masman curry-hez (Kaeng matsaman) (4 személyre)

  ♦ 50 g Lobo Masman currypaszta

  ♦ ½ tk római kömény

  ♦ ⅛ tk őrölt szerecsendió

  ♦ ¼ tk fahéj

  ♦ ½ tk csillagánizs

  ♦ 1 ek étolaj

 ♦ 250 g csirkecomb (csontos, bőrös)

  ♦ 250 ml kókusztej

  ♦ 250 ml víz

  ♦ 150 g burgonya (felkockázva)

  ♦ 50 g hagyma (szeletelve)

  ♦ 15 g földimogyoró

  ♦ 3 tk pálmacukor

  ♦ 1 tk tamarind paszta (ízesítéshez)

  ♦ halszósz (utóízesítéshez) (!!!érdemes mindig Thai halszószt – nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

 1/ Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon; adjuk hozzá a fűszerpasztát.

 2/ Folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig, majd adjunk hozzá 250 ml kókusztejet.

 3/ Közben pirítsuk meg a fűszereket egy serpenyőben, szárazon, majd adjuk a kókusztejes egyveleghez.

 4/ Adjuk hozzá a húst és 250 ml vizet, forraljuk fel.

 5/ Adjuk hozzá a burgonyát, a hagymát, a földimogyorót, és főzzük az egészet készre.

 6/ Ízesítsük halszósszal és pálmacukorral, ill. tamarind pasztával.

 7/ Tálaljuk forrón párolt jázmin rizzsel.

TIPP

  • A csirkét helyettesítsük marhával/báránnyal, ez esetben hosszabb lesz a főzési idő.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket vagy tofut és zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

chili, citromnád, fokhagyma, salottahagyma, só, galanga, fűszerek (koriander, kardamom, szegfűszeg), garnélapaszta (garnéla, só)

 

Allergének

Garnélát tartalmaz. Nyomokban halat és puhatestűeket tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 526 kJ / 125 kcal
Zsír: 1.4 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 19 g
- amelyből cukrok: 4.3 g
Fehérje: 4.6 g
Só: 11.2 g

 

Tárolás: Száraz helyen tartandó.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!