Piros currypaszta -cock brand

Red curry paste -cock brand

Ár:
1.549Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 3 873 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, aromás, illatos, vörös színű fűszerpaszta thai piros curryhez (Kaeng phet). Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, mivel a termék nem tartalmaz garnélapasztát!

Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele, a piros a közép-thaiföldi – bangkoki - régió sajátja.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. A thai curry-k fűszeralapja friss, aromás, illatos fűszernövények, fűszerek és levelek keveréke, amit mozsárban zúznak nedves pasztává; nélkülözhetetlen eleme a citromnád és a kaffir lime levél; általában hígabbak, levesesebbek akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak; egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak citromnádat, sem kaffir lime levelet, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A piros curry a legcsípősebb a három közül, színét a piros chili adja. Általában a fő alapösszetevői: piros chili, fokhagyma, salottahagyma, galanga, garnélapaszta, koriandergyökér és citromnád. Csípőssége, a pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

Mivel az összetevők aroma komponensei jobban oldódnak olajban, mint vízben, a currypasztát első lépésben mindig megpirítják olajon, majd utána adják hozzá a kókusztejet. Jellemzően valamilyen hússal, hallal, garnélával készítik, de van zöldséges változat is. Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik, aprított kaffir lime levéllel, thai bazsalikommal szórják meg. Párolt rizzsel kínálják, Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizzsel, északon ragacsos rizzsel.

 

Felhasználás

Klasszikusan csirkével, kacsával, sertéssel, marhával vagy garnélával készített thai piros curry-hez (lásd a receptet lent) használják, de több olyan thai étel is van, amelynek a thai piros currypaszta fő ízesítője, ilyen pl. a halpogácsa (Thot man pla) vagy a grillezett Chiang Mai kolbász (Sai ua). Ugyan nem annyira szokványos, de sültrizzsel is társítható, stir-fry-ok fűszerezéséhez is kiváló.

A thai konyhán túlmutatóan: nagyon jó ízesítő bizonyos krémlevesekhez, mint pl. sütőtök, sárgarépa vagy édesburgonya. Egzotikus salátadresszinget vagy mártogatót készíthetünk, ha pl. majonézbe vagy joghurtba keverve lazítjuk az állagát. Marinádként is kitűnő, leginkább halakhoz, tenger gyümölcseihez, ha párolni fogjuk.

Hozzávalók thai piros curry-hez (2 - 3 személyre)

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a fűszerpasztát.
  2. Továbbra is közepes hőfokon, folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig.
  3. Adjuk hozzá a kókusztejet, és 1 percig kavargassuk.
  4. Adjuk hozzá a feldarabolt húst, és főzzük készre.
  5. Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral.
  6. Adjuk hozzá a feldarabolt padlizsánt, főzzük készre.
  7. Szórjunk rá thai bazsalikomot, kaffir lime levelet és friss chilit, vegyítsük el.
  8. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).

TIPP

  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szárított piros chili 28%, citromnád, fokhagyma, salottahagyma, só, kaffir lime héj, galanga, koriandermag, római kömény

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 509 kJ/122 kcal
Zsír: 5,4 g
- amelyből telített zsírsavak: 2,8 g
Szénhidrát: 10 g
- amelyből cukrok: 4,0 g
Fehérje: 3,9 g
Só: 11,7 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!