Umeboshi püré bio -clearspring

Umeboshi paste organic -clearspring

Ár:
6.079 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 150 g
Bruttó egységár: 40 527 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Shiso-val (perilla) fűszerezett, sózott-savanyított-erjesztett-szárított bio ume gyümölcsből pürésített japán ízesítő (neri ume). Az ume (Prunus mume) mind a szilvával, mind a sárgabarackkal rokon, és, bár a sárgabarackkal áll sokkal közelebbi rokonságban, mégis japán szilvának hívják.

Vegán, GMO-mentes, nagyon tiszta termék, csak az ideillő alapanyagokból (ume, perilla, só) elkészítve, semmilyen adalékot nem tartalmaz.

Az erjesztés következményeként, ill. az ume eleve rendkívül magas savtartalma (citromsav, almasav stb.) miatt rendkívül savanyú, fanyar és sós. Összességében elég szélsőséges, tolakodó ízvilágú, de meg lehet szeretni. Fölöttébb tömény, óvatosan adagoljuk.

 

Mi is az umeboshi?

A hagyományos készítésű umeboshi a legnépszerűbb japán tsukemono-nak (pickle) számít, nemcsak magas élvezeti értéke, hanem egészséges élelmiszer státusza miatt is. Manapság a világ többi részén is egyre ismertebb, superfood-ként tartják számon.

A 8. század vége felé kezdték készíteni Japánban.

Mint általában az erjesztett ételeket, az umeboshit is a gyümölcs tartósításának szükségessége hívta életre, és persze az is, hogy nyersen nem fogyasztható. Menetközben derült ki, hogy rengeteg jótékony élettani hatása is van. Maga a friss ume fertőtlenítő, erősítő, lúgosító, ásványi anyagokban gazdag. Illata a sárgabarackéhoz, színe narancshoz és savassága a bogyós gyümölcsökéhez hasonló.

A legjobb umeboshi-hoz teljesen érett gyümölcsöt (kanjuku ume) használnak. Lesózzák (min. 20% só/1 kg gyümölcs), hordókban rétegezik, van, esetleg vörös shiso-t (piros-lila perilla vagy akajiso) adnak hozzá. A shiso pirosasra festi a só által kivont ume levét, ebben áll a gyümölcs kb. két hétig, ami alatt egy természetes tejsavas fermentáció zajlik le, annak minden „hozományával”. Miután kiszedik, napon szárítják, és gyakran utólag valamennyire kiáztatják belőle a sót. Az utólagos érlelése pár hónaptól három évig is eltarthat, természetesen minél hosszabban érlelik, annál jobb lesz.

A tradicionálisan készített, adalékanyagmentes umeboshi tele van ásványi anyagokkal (mint kálium, foszfor, magnézium, vas, kalcium stb.), antioxidánsokkal, vitaminokkal (A, C, B komplex stb.), jó hatással van különböző emésztőrendszeri panaszokra, tonizáló, antibakteriális, lúgosító hatású.

 

Felhasználás

Használjuk sushihoz, oszlassunk el egy minimális mennyiségű pürét a nori lapon szétterített sushi rizs tetején; tegyünk a norival betekert rizsgolyók közepébe egy keveset. Bár általában az egyszerű párolt rizst egész szilvával társítják, egy kis püré is tökéletesen megteszi; ugyanez vonatkozik a hiyayakko-ra is (hideg selyem tofu).

Kenjünk egy nagyon vékony réteg pürét vastagra vágott uborkakarikákra vagy főtt kukoricára.
Adjuk a fúziós ume shiso tésztához (japán stílusú (wafu) tészta), a toriniku no umeni-hez (ume-ben párolt csirke), az umeniku ae-hez (salátaöntet cukor, mirin, szójaszósz és umeboshi püré keverékéből), a sasami yakitori „töltelékéhez” (umeboshi pürés fűszerpasztával töltött csirkenyárs), az umeboshi shiso tsukune-hez (japán csirkefasírtféle).

Akárcsak a sózott citrom esetében, az umeboshinál is érdemes kísérletezni, mert rengeteg lehetőség rejlik benne. Fűszerezzünk vele olyan ételeket, amelyekkel egy komplexebb, savanykás ízvilág harmonizál, ill. amelyeknél alapból só-ecet kombinációt használnánk: savanykás dresszingek (pl. daikon salátához, cézár salátához, párolt zöldbabhoz), szószok és mártogatók (pl. majonéz, vegán sajtszósz umeboshi püré és miso keverékéből, vinaigrette), marinádok (húsokhoz, tempeh-hez), kencék, rizottó, füstölt hús/hal, tésztaételek, stir fry-ok.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

bio ume szilva 79%, tengeri só 17%, bio shiso levelek (Perilla frutescens)

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 536 kJ/124 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 1,7 g
- amelyből cukrok: 0,8 g
Fehérje: <0,5 g
Só: 19,7 g

 

Tárolás: Hűvös, sötét helyen tárolandó.

Származási ország: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!