Indiai korma currypaszta enyhe -ahg

Spice paste for indian korma curry mild -ahg

Ár:
1.151 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 23 020 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Enyhén csípős, aromás indiai stílusú fűszerpaszta kormához. Elég általános összetételű, ez lehetővé teszi, hogy különféle - shahi, mogul, kasmíri, dél-indiai - stílusú kormát készítsük vele. Használatra kész, gluténmentes, halal minősítésű kényelmi termék, nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges színezéket és -ízesítőt. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! 4 adag kormához 1 tasak paszta szükséges (lásd a lenti receptet).

 

Mi is a korma?

A korma a mogul konyha jegyeit viselő észak-indiai konyha egyik remeke. A mogul konyha - nagyon leegyszerűsítve - a hindu és muszlim ételek és perzsa alapanyagok, -főzési technikák fúziója, amit sáfrány, tejtermékek (tej, tejszín, joghurt (dahi), panír (indiai friss, légy sajt), ghí (tisztított vaj)), diófélék, édes fűszerek, szárított gyümölcsök gyakori használata jellemez. A paradicsomot karamellizált hagymával kombinálják a sajátos sűrű mártásaikhoz, és rendszeresen használnak bárányhúst.

A korma (qorma) szó párolást jelent, a közhiedelemmel ellentétben nem egy ételfajtát, hanem egy konyhatechnológiai eljárást takar, így a kormák igencsak sokszínűek, a krémes-kókusztejes, enyhe korma csak egy a sok közül. Eredetileg a kormát csak különleges alkalmakra készítették, királyi ételnek számított, vendégségekben, fogadásokon szolgálták fel, ebből a fényéből mára igen sokat veszített, leegyszerűsítették, eltorzították.

Általában valamilyen hússal (csirke, bárány, néha marha) vagy zöldséggel (Navratan Korma), vagy a kettő kombinációjával készítik. Első lépésben magas hőmérsékleten gyorsan lepirítják a húst, majd fűszerekkel (koriander, római kömény, gyömbér, sáfrány, kardamom, egyéb fűszerek, kivéve kurkuma) alacsony hőmérsékleten, hosszan, lassan párolják viszonylag kis mennyiségű folyadékban, ami lehet joghurt (dahi) vagy tejszín/sűrített tej, víz vagy alaplé, olykor kókusztej. A végeredmény egy sűrű mártásos étel lesz, ami az általános köztudattal ellentétben nemcsak enyhe lehet, hanem meglepően csípős is. Körete lehet chapati (teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér), paratha (rétegezéssel készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér) vagy naan (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér), esetleg basmati vagy pulao rizs.

A 4 legnépszerűbb korma curry-féle a mogul, a shahi, a kasmíri és a dél-indiai. A shahi és a mogul hasonlóak, a joghurtot pürésített mandulával/kesudióval elegyítik, a húst ebben a joghurtban párolják, karamellizált hagymával és fűszerekkel. Mielőtt a tűzről levennék, a shahi kormát zsíros tejszínnel (malai), a mogult pedig édesítetlen sűrített tejjel (khoya) dúsítják. A kasmíri korma mandulával, kesudióval, joghurttal, tejjel készül, szárított gyümölcsöket adnak hozzá. A dél-indiai korma kókusztejjel és kókuszreszelékkel készül, mandula krémesíti, cayenne bors és édeskömény fűszerezi többek között.

 

Felhasználás

Hozzávalók (4 személyre)

  ► 1 tasak AHG Indiai korma currypaszta

  ► 1 ek növényi olaj

  ► 1 db nagy vöröshagyma (finomra aprítva)

  ► 450 g csirkehús (kockára vágva)

  ► 220 ml víz

  ► 2 ek joghurt vagy zsíros tejszín vagy kókusztej

  ► 20 g  mandula/kesudió (nagyon finomra darálva)

Elkészítés

1/ Forrósítsuk fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát; karamellizáljuk.

 2/ Keverjük hozzá a fűszerpasztát, pirítsuk 2 percig.

 3/ Adjuk hozzá a csirkét, pirítsuk 3 percig. Adjuk hozzá a vizet, a mandulát/kesudiót. Forraljuk fel.

 4 /Alacsony hőfokon rotyogtassuk, amíg a hús megpuhul.

 5/ Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a joghurtot vagy zsíros tejszínt vagy kókusztejet, és a legalacsonyabb hőfokon főzzük még egy kicsit.

 6/ Díszítsük friss korianderzölddel vagy mandulaforgáccsal, esetleg durvára tört kesudióval. Tálaljuk forrón.

TIPP

  • Köretként adjunk chapatit (teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér), parathat (rétegezéssel készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér) vagy naant (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér), esetleg párolt basmatit vagy pulao rizst.
  • Ha a kormánk sűrűsége nem elfogadható, próbáljuk a víz egy részét kókusztejre/tejszínre/joghurtra cserélni.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szójaolaj, koriander, fokhagyma, gyömbér, só, hagyma, paradicsompaszta, chili, kurkuma, fekete bors, csillagánizs, római kömény, fűszerek-zöldfűszerek, tamarind

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1134 kJ/271 kcal
Zsír: 22 g
- amelyből telített zsírsavak: 3,3 g
Szénhidrát: 11 g
- amelyből cukrok: 5,2 g
Rost: 7,3 g
Fehérje: 3,4 g
Só: 10 g

 

Tárolás: Tároljuk hűvös helyen, napfénytől védve.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!