Tandoori masala fűszerpaszta -sabita

Tandoori masala paste -sabita

Ár:
2.350 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 125 g
Bruttó egységár: 18 800 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Pikáns indiai fűszerpaszta tandoori kemencében (agyag/fémkemence), grill- vagy BBQ sütőben, esetleg gáz- vagy villanysütőben sütött egész/fél/nagyobb részekre szedett, csontos csirke, -bárány, egész hal marinálásához.

Használatra kész, gluténmentes kényelmi termék, amit csupán egy kis joghurttal kell elkeverni. Nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges ízesítőt. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is!

 

Mi is a tandoori?

A tandoori nem egy receptet, ételfajtát vagy ételcsoportot takar. A tandoori ételt kemencében (tandoor) sütik, ezt jelenti a név. A tandoor vagy tannour egy speciális, agyagból vagy fémből készített, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített kemence, amelyet nemcsak Indiában, hanem egész Dél-, Közép- és Nyugat-Ázsiában, ill. Dél-Kaukázusban használnak. Leggyakrabban húst (egész vagy részekre bontott/darabolt/darált) és lepénykenyereket (naan, roti, kulcha), ill. zöldségeket és sajtokat sütnek, nyársra húzva és vertikálisan a szén fölé leeresztve, vagy a kemence oldalára tapasztva. Roppant gyors módszer, a sütési idő mindössze pár perc, egyrészt a közel 470°C-os hőmérsékletnek, másrészt a közvetlen tűz sugárzó hőjének, a konvekciós hőáramlásnak és a forró füstnek köszönhetően.

Indiában a tandoori kemence és a benne készített tandoori ételek egyértelműen az északon található pandzsábi régió sajátjai, itt van igazi hagyománya ennek. 1947 után a pandzsábi szikhek jóvoltából a tandoori kemence használata egész Indiában elterjedt, és a tandoori ételek népszerűsége azóta is töretlen mind Indiában, mind Nagy Britanniában, sőt mondhatni világszerte. Pont ez a popularitás hívta életre a tandoori ételek imitációját, nevezhetjük tandoori stílusú ételeknek, melyek mindegyike az eredetinek csupán egy silány változata, mert bár a fűszerezés és marinád tekintetében tartják magukat az autentikushoz, de sütőben vagy grillen/BBQ-n készítik, és emiatt hiányzik a fa/szén - lecsepegő és elégő fűszerekkel átitatott - közvetlen füstjének, a kemence agyagának és az alapanyagoknak a kölcsönhatásából létrejött utánozhatatlan aromavilág. De hiányzik az olyannyira fontos extra gyors sütési idő is, ami egy ilyen kemence sajátossága, és ami biztosítja, hogy a megsütött alapanyag másodpercek alatt kérget kapjon, erőteljesen karamellizálódjon, és a belső nedvességét megőrizze (hús/zöldség), ne száradjon ki (lepénykenyér).

Indiában (ill. Pakisztánban) a tandoori kemencében sütött lepénykenyerek mellett talán a húsok a legkedveltebbek, főként a tandoori csirke (murgh tandoor), amit vagy egészben/részeire bontva, soha nem darabolva, nyársra húzva sütnek meg, miután hosszan marinálják egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors stb.), csípős vagy enyhe pácban, amely az étel összetéveszthetetlen pirosas árnyalatáért felelős. A tandoori csirke alapvetően egy száraz étel, amit előételként/főételként kínálnak, citrommal és valamilyen pickle-lel. A kész tandoori csirke a híres vajas csirke (murgh makhani) alapanyaga is.

A tandoori csirke és a csirke tikka közötti viszony kicsit olyan, mintha a tikka a tandoorinak egy alcsoportja lenne, vagyis a tikka is egy tandoori étel, minden eleme megegyezik egy tandooriével, a marinálás, a marinád összetétele, a tandoori kemencében való sütés, a nyársra húzás, csupán az különbözteti meg őket, hogy míg a tandoori csirkét egészben vagy nagyobb, egyben hagyott darabokban sütik, a tikkánál a húst kockázzák, darabolják. Ezért is van az, hogy gyakran a tikka ételeket tikka tandoorinak hívják, ahol a tandoori a kemencés sütésre utal, míg a tikka az előkészítés módjára.

 

Felhasználás

Joghurttal elkeverve használd marinádként egész/fél-, nagyobb csirkerészekhez, báránybordához, egész halhoz, egész karfiolhoz (tandoori gobi), ez az elsődleges és klasszikus felhasználási módja. A kész csirkéből készíts vajas csirkét (murgh makhani), szórd tandoori csirkés pizzára feltétként, vagy tandoori csirkesalátára; tedd tandoori csirkés szendvicsbe.

Mivel nincs lényegi különbség a tikka és a tandoori marinád között, teljesen megfelelő tikka ételekhez is, mint a nyárson sütött, felkockázott panír (friss, puha indiai sajtféle) (paneer tikka), -csirke (csirke tikka), -zöldségek, -tofu, -garnéla.

Így, ahogy van, joghurt nélkül nagyon jó sütőben sütött újburgonya (aloo tikka) és édesburgonya hasábok pácolásához.

Ízesíts vele szószokat, mártásokat (joghurt-/paradicsom- vagy kókusztej alapú), mártogatókat (majonéz-, joghurt- / paradicsomalapú), add vajalapú szendvicskrémekhez, sajtkrémhez, babkrémhez, hummuszhoz, salátadresszinghez stb.

A tandoori ételeinket ideálisan tandoori kemencében kéne sütni, de kiválthatjuk BBQ- vagy grillsütővel jobb híján, legrosszabb esetben pedig gáz- vagy villanysütővel.

Hozzávalók (4 személyre)

► 2 - 4 evőkanál tandoori fűszerpaszta

► 1 evőkanál natúr joghurt

► 2 evőkanál vaj

► 500 g csirkehús (fél csirke, egész csirkemell, alsó- és felsőcomb egyben)

Elkészítés

1 / A fűszerpasztát keverjük össze a joghurttal és a vajjal, pácoljuk be a csirkét.

2 / Tegyük hűtőbe, hagyjuk a pácban legalább pár órát, de legjobb, ha egy egész éjszakán át marináljuk.

3 / Forró, előmelegített grillen süssük készre, időnként megforgatva, hogy minden oldala egyenletesen süljön.

4 / Tálaljuk forrón.

TIPP

! Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér), adjunk mellé valamilyen indiai pickle-t vagy chutney-t.

! Ha felkockázott csirkehússal, panírral (friss, puha sajt) vagy garnélával készítjük, az már tikkának fog számítani.

! Próbálkozzunk csirke helyett báránnyal, egész hallal.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, napraforgóolaj, fokhagyma, tandoori masala fűszerkeverék 12% (gyömbér, koriander, római kömény, ánizs, görögszénamag, chili, kurkuma, szegfűszeg, fahéj, babérlevél), hagyma, borecet, paprikapüré, céklalé koncentrátum, citromlé, tengeri só, paprikakivonat, lime lé koncentrátum, savanyúságot szabályozó anyag: tejsav, citromsav

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia: 1031 kJ / 250 kcal
Zsír: 22 g
- amelyből telített zsírsavak: 2.2 g
Szénhidrát: 7.6 g
- amelyből cukrok: 2.6 g
Rost: 5.2 g
Fehérje: 3.2 g
Só: 2.2 g

 

Tárolás: Hűvös helyen tartandó, napfénytől védve. Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási hely: Görögország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!