Elköltöztünk! Új címünk: 1093 Budapest, Csarnok tér 5. Megtekintés térképen

Saté mogyorószósz alap -asli

Mix for saté peanut sauce -asli

Ár:
1.350Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 200 g
Bruttó egységár: 6 750 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Indonéz saté szósz (földimogyorószósz) alap: pörkölt, darált mogyoró, szárított fűszerek, cukor és só tartósítószermentes keveréke.

Fűszerezése némileg különbözik a megszokottól: az alapvető gyömbér, galanga, fokhagyma mellett paprikát, koriandert, római köményt is tartalmaz, viszont nincs benne citromlé vagy tamarind, ami a saté szósz sajátos, nagyon enyhén savanykás tónusát biztosítaná, így ízvilága inkább az édes-sós-mogyorós irányba tolódik el. Használata rendkívül egyszerű (lásd a receptet lent), csupán vízzel kell összekeverni, hogy egy ropogós, mégis krémes szószt kapjunk.

A földimogyorószószt azért hívják saté szósznak, mert a köztudatba úgy került be, mint a saté grillétel mártogatója és öntete, de valójában nem a saté szerves része, csupán egy „adalék” bizonyos helyi változatoknál. A saté-nak csak Indonéziában több mint 200 verziója van, így természetes, hogy a kísérő szószok is sokfélék: van olyan saté, amit valóban csak mogyorószósszal kínálnak; van olyan, amihez édes szójaszószt is adnak; és van olyan is, amihez egyáltalán nem adnak mogyorószószt, hanem valami teljesen másfajta szósz egészíti ki, vagy esetleg semmilyen szósz nincs hozzá.

Indonéziában a saté szószt, vagyis a földimogyorószószt bumbu kacang-nak hívják, és nemcsak a saté-hoz (indonéz húsnyárs) társítják, ennél sokkal szélesebb a felhasználási spektruma: vagy valamilyen fő alapanyaghoz - hús vagy zöldség - adják ízesítésképpen, vagy mártogató (pl. otak-otak – grillezett halpogácsa), vagy dresszing szerepét tölti be olyan indonéz salátáknál, mint pl. a gado-gado, karedok, rujak és pecel.

Az indonéz mogyorószószok igen változatosak és kifinomultak tudnak lenni, attól függően, hogy milyen más alapanyagokkal, ízesítőkkel és fűszerekkel gazdagítják, amelyek közül talán a leggyakrabban előfordulók a pálmacukor (gula jawa), fokhagyma, salottahagyma, gyömbér, tamarind, citromlé, citromnád, só, chili, bors, édes szójaszósz. A tökéletes állagú szósz - úgy tartják - nem túl híg, és nem túl sűrű, ezt megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával tudják szabályozni.

Az indonéz satay szószt kiegyensúlyozottság jellemzi, a markáns mogyoróíz és az édes-sós-savanyú ízek harmóniája. Elég egyértelműen különbözik mind a thai változattól (ami sokkal csípősebb; és átlagban thai piros currypasztát, néha erjesztett garnélapasztát, ill. kókusztejet is adnak hozzá), mind a szingapúritól és a malájtól (amelyek összetevői között gyakran gyömbér és citromnád is szerepel).

 

Felhasználás

Elsősorban azon indonéz saté-k mellé érdemes kínálni, melyeket alapvetően és eredetileg is saté- vagy földimogyorószósz kísér, ilyen pl. a csirke saté, a matang saté (marha saté-féle), tofu (kere) saté, sertés saté, stb.

Az indonéz konyhában a mogyorószósz egy bevett saláta- és tésztaöntet, ill. mártogató, pl. a gado-gado-hoz (párolt zöldség-tojás-főtt krumpli-tofu-tempeh vegyessaláta), a karedok-hoz (nyers zöldségsaláta), a ketoprak-hoz (tofu-zöldség-rizs-rizs vermicelli), a rujak-hoz (zöldség- vagy gyümölcssaláta), a pecel sayur-hoz (jávai vegyes zöldségsaláta), nasi pecel-hez (indonéz rizses étel földimogyorószósszal), az otak-otak-hoz (grillezett halpogácsa), azonban majdnem mindegyik felsorolt étel esetében a szósz nem drámaian, de némileg eltérő összetételű. Használhatjuk mi is a fenti ételekhez, akár így, ahogy van, ha nem ragaszkodunk feltétlenül az eredeti szószhoz, vagy ki is „igazíthatjuk”, hogy minél inkább az eredeti dresszinghez közelítsen.

Az indonéz konyhán túlmutatóan, általánosan kitűnő társítás grill- és BBQ hús/zöldség/tofu ételekhez (kenegetéshez, marinádként, mártogatónak); főtt, párolt, nyers zöldségekhez (mint öntet vagy mártogató); salátákhoz (dresszingként); ázsiai tésztákhoz (stir fry szósz gyanánt); ázsiai stílusú wrap-ekhez (szószként), tavaszi tekercsekhez (mint mártogató).

Elkészítés

A tasak tartalmát szórjuk egy serpenyőbe, adjunk hozzá 200 ml forrásban levő vizet, keverjük jól össze, és főzzük addig, amíg megfelelő sűrűségű lesz (nem túl híg, nem túl sűrű). Időnként kavarjuk meg. Adhatunk hozzá egy kis tamarindot, ha hiányoljuk a savanykás „mellékízt”.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

földimogyoró 62%, porcukor (cukor, cukorszirup, színezék: karamell (E150c)), hagyma, zöldfűszerek és fűszerek (paprika, koriander, római kömény, galanga, gyömbér, fokhagyma), só

 

Allergének

Földimogyorót tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1930 kJ/461 kcal
Zsír: 29,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 4,4 g
Szénhidrát: 33,3 g
- amelyből cukrok: 29,9 g
Fehérje: 15,8 g
Só: 4,0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Hollandia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!