Fokhagyma pickle médium -patak's

Garlic pickle medium -patak’s

Ár:
2.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 300 g
Bruttó egységár: 8 300 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Fűszeres, sós, édes, savanyú, közepesen csípős indiai fokhagyma pickle, hindi nevén lahsun ka achaar. Talán helytállóbb lenne a fokhagymás pickle elnevezés, mert a fokhagyma a fűszerpasztához képest, amelyben „úszik”, mindössze 20%. Majdnem minden házi készítésű pickle esetében a fűszerek éppencsak bevonják a gyümölcs- vagy zöldségdarabokat, míg egy élelmiszeripari pickle-nél az alapanyag-fűszerpaszta arány szemmel láthatóan torzul a fűszerpaszta javára. Ennek is megvan azért a maga praktikus előnye, a készítmény dupla funkciót tölthet be: a darabos részek ételt kísérő ízesítőként, míg a többlet fűszerpaszta ételízesítésre használható.

A termék nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges ízesítőt, -színezéket, gluténmentes. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is.

 

Mi is az indiai pickle?

Indiában a pickle (hindiül: achar, achaar) készítésének több évezredes hagyománya van. Összetéveszthetetlenül egyedi jegyeket hordoz, mind fűszerezés, mind alapanyagok és tartósítási mód tekintetében. Eleinte csak a szezonális zöldségek és gyümölcsök tartósítására szolgált, később ez változott, és mind a mai napig sokkal nagyobb hangsúlyt kap az élvezeti értéke, nem is beszélve a pozitív élettani hatásairól (emésztésjavító, antioxidáns, rostban gazdag stb.). Nincs olyan étkezés, amelynek ne lenne része valamilyen pickle, jelenléte kb. olyan megkerülhetetlen, mint a koreai konyhában a kimchi, az algír és tunéziai konyhában a harissa, a mexikóiban a salsa.

Kivétel nélkül az összes achar fűszeres, talán ez az egyetlen, ami mindegyiknél egyöntetűen visszaköszön. Az egész és őrölt fűszerek nagyon praktikus célt szolgálnak, baktériumölő, tartósító funkciójuk van.

Bár az achar leggyakrabban sós, csípős, savanyú, fanyar vagy ezek bármilyen kombinációja, van édes változata is, ugyan ez nem túl gyakori. Készülhet gyümölcsből (amla vagy indiai egres – amla ka achar; mangó – aam ka achar; lime – nimbu ka achar; jackfruit – kathal ka acha; paradicsom – tamatar ka achar; chili – hari mirch ka achar stb.), zöldségből (padlizsán – brinjal achar; sárgarépa – gajar ka acahar; uborka – kaakro ka achar stb.), aromás fűszernövényekből (fokhagyma – lahsun ka achar; hagyma – pyaaz ka achar), hüvelyesekből (csicseriborsó – chane ka achar), vagy ezek valamilyen társításából. A fő és mindig domináns alapanyagát egészben hagyják, vagy nagyobb darabokra szeletelik. A tartósításához jellemzően olajat (északon mustárolaj, délen inkább szezám-/mogyoró-/kókuszolaj, nyugaton szezám-/mogyoróolaj) használnak, és valamennyi citromot vagy ecetet, olykor pedig sós felöntőlevet.

Különbözik a chutney-tól, amely gyakran paszta állagú, de lehet folyékony is, száraz is, sőt, darabos is. Számos esetben édes (de lehet savanyú, csípős, sós stb. is). Az acharhoz képest viszonylag rövid eltarthatósági idővel rendelkezik, leginkább frissen fogyasztják.

 

Felhasználás

Kínáljuk kísérő ízesítőként rizs és rizses ételek mellé, mint pl. a pulao vagy pilaf (rizses-zöldséges egytálétel különféle aromás fűszerekkel és zöldfűszerekkel), dahl rizs (párolt rizs lencsével), joghurtos rizs, egyszerű párolt rizs, biryani (húsos/zöldséges rizs egytálétel).

Adjuk bármilyen curry vagy dahl (fűszeres lencsefőzelékszerűség), továbbá indiai kenyérfélék (pl. paratha – kelesztetlen, teljes kiőrlésű lisztből készített lepénykenyér; chapati – teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér; aloo paratha – fűszeres krumplival töltött, teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen lepénykenyér; gobi paratha – karfiollal töltött, teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen lepénykenyér; paneer chapati – friss, puha tehénsajttal töltött, teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen lepénykenyér; bármilyen töltött kulcha – panírral vagy zöldségekkel töltött, tandoori kemencében sütött, fehér búzalisztből készített, félig kelesztett lepénykenyér; roti – teljes kiőrlésű lisztből készült, kelesztetlen indiai lepénykenyér), száraz indiai zöldséges ételek mellé.

Használjuk pizza alapszószok, ill. marinádok ízesítésére, ropogós papad panír fűszerezésére (friss, puha tehénsajtkockák darált papaddal panírozva, bő olajban sütve). Kenjük szendvicsre, ízesítsünk vele dresszingeket, sült rizst. Adjuk hideg húsok, párolt vagy grillezett hal/fehér húsok/sertés mellé.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, fokhagymagerezdek 20%, repceolaj, cukor, őrölt fűszerek 6% (római kömény, kurkuma, fűszerek), só, mazsola 3.5%, datolya, szárított hagyma, fokhagymapüré 1.5%, savanyítószer: E260, E270; őrölt mustár, zöld chili 1%, gyömbérpüré

 

Allergének

Mustárt tartalmaz. Nyomokban földimogyorót és dióféléket tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1343 kJ/323 kcal
Zsír: 21,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,5 g
Szénhidrát: 23,1 g
- amelyből cukrok: 16,2 g
Fehérje: 4,1 g
Só: 5,1 g

 

Tárolás: Hűvös, sötét helyen tartandó. Felbontás után 6 hónapon belül használjuk el.

Származási ország: Lengyelország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!