Srí lanka-i fényezett vörös rizs

Sri lanka polished raw red rice -niru

Ár:
1.490Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 1 490 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Hosszúszemű, fényezett vörös nyers rizs Srí Lankáról.

Mivel a fényezés során a maghéjának nagyrészét eltávolították, színe nem vörös, hanem halvány rózsaszínes. A felszínén látható vöröses csíkok tulajdonképpen maghéj maradványok, ennek köszönhetően a rosttartalma valamivel magasabb, mint egy fehér rizsnek, de jóval alacsonyabb, mint egy hántolatlan vörösnek. A maghéj színét a benne található antocián pigment - egy vízoldékony, nagyon erős antioxidáns - adja.

Mint hosszúszemű rizsnek, magas az amilóz tartalma: főzés után keményebb, szárazabb, könnyebb, a szemek nem tapadnak össze. . Ízvilága és textúrája a fehér rizséhez közelít, nem fedezhető fel a hántolatlan vörös rizsre jellemző tipikus diós íz, és állaga nem rágós.

Hántolt, ezért legnagyobb részben szénhidrátot – keményítőt - tartalmaz, nagyon kevés fehérjét és zsírt, vitamint és ásványi anyagot, viszont élvezeti értéke sokkal magasabb.

Glikémiás indexe magas.

 

Felhasználás

A leggyakrabban használt rizsfajta Srí Lankán, ezzel készül a Kiri Bath (Srí Lanka-i kókusztejes rizs). Bár ez egy fényezett verzió, használható minden olyan Srí Lanka-i ételhez, amelyhez hántolatlan vörös rizset szoktak használni.

Általánosságban bármilyen olyan ételhez jó, amelyet hántolatlan vörös rizzsel, barna rizzsel vagy hosszúszemű fehér rizzsel készítenénk: használjuk stir-fry-hoz, sült rizshez, thai stílusú vagy indiai curry mellé köretként, rizssalátákhoz. Jó köret grillezett, sült és párolt húsokhoz/zöldségekhez. Különösen jól kiegészíti a szaftos ételeket.

Össze lehet keverni másfajta hosszúszemű rizzsel, ez esetben mindegyik rizsfajtát külön főzzük meg, mert a vörös rizs elszínezheti némileg a főzővizet, így a benne készülő ételeket is. Az eltérő főzési idő, rizs-víz arány miatt is külön érdemes főzni.

 

Áztatás és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyóvízben mosd meg, így eltávolítod a rizs felületén levő keményítőt. Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal.

A rizs - víz arány 1:1,7 - 2.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá az előkészített rizst, és pirítsuk 1-2 percig. Forraljuk fel a két csésze vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 15-20 percig. Hagyjuk állni még 5 percig, lefedve, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

Egy másik módszer: öntsük az előkészített rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, kavarjuk meg egyszer óvatosan, majd alacsony hőfokon főzzük lefedve további 15-20 percig, vagy amíg magába szívja a főzővizet. Hagyjuk fedő alatt pihenni még 5 percet, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

Az összetevőkről

vörös nyers fényezett rizs

 

Származási ország: Srí Lanka

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!