Srí lankai fényezett vörös rizs

Sri lanka polished raw red rice -niru

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 1 490 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hosszúszemű, fényezett vörös nyers rizs Srí Lankáról.

Mivel a fényezés során a maghéjának nagyrészét eltávolították, színe nem vörös, hanem halvány rózsaszínes. A felszínén látható vöröses csíkok tulajdonképpen maghéj maradványok, ennek köszönhetően a rosttartalma valamivel magasabb, mint egy fehér rizsnek, de jóval alacsonyabb, mint egy hántolatlan vörösnek. A maghéj színét a benne található antocián pigment - egy vízoldékony, nagyon erős antioxidáns - adja.

Mint hosszúszemű rizsnek, magas az amilóz tartalma: főzés után keményebb, szárazabb, könnyebb, a szemek nem tapadnak össze. . Ízvilága és textúrája a fehér rizséhez közelít, nem fedezhető fel a hántolatlan vörös rizsre jellemző tipikus diós íz, és állaga nem rágós.

Hántolt, ezért legnagyobb részben szénhidrátot – keményítőt - tartalmaz, nagyon kevés fehérjét és zsírt, vitamint és ásványi anyagot, viszont élvezeti értéke sokkal magasabb.

Glikémiás indexe magas.

 

Felhasználás

A leggyakrabban használt rizsfajta Srí Lankán, ezzel készül a Kiri Bath (srí lankai kókusztejes rizs). Bár ez egy fényezett verzió, használható minden olyan srí lankai ételhez, amelyhez hántolatlan vörös rizset szoktak használni.

Általánosságban bármilyen olyan ételhez jó, amelyet hántolatlan vörös rizzsel, barna rizzsel vagy hosszúszemű fehér rizzsel készítenénk: használjuk stir-fry-hoz, sült rizshez, thai stílusú vagy indiai curry mellé köretként, rizssalátákhoz. Jó köret grillezett, sült és párolt húsokhoz/zöldségekhez. Különösen jól kiegészíti a szaftos ételeket.

Össze lehet keverni másfajta hosszúszemű rizzsel, ez esetben mindegyik rizsfajtát külön főzzük meg, mert a vörös rizs elszínezheti némileg a főzővizet, így a benne készülő ételeket is. Az eltérő főzési idő, rizs-víz arány miatt is külön érdemes főzni.

 

Áztatás és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal.

A rizs - víz arány 1:1,7 - 2.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá az előkészített rizst, és pirítsuk 1-2 percig. Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 15-20 percig. Hagyjuk állni még 5 percig, lefedve, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

Egy másik módszer: öntsük az előkészített rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, kavarjuk meg egyszer óvatosan, majd alacsony hőfokon főzzük lefedve további 15-20 percig, vagy amíg magába szívja a főzővizet. Hagyjuk fedő alatt pihenni még 5 percet, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

Az összetevőkről

 

Összetétel

vörös nyers fényezett rizs

 

Származási ország: SSrí Lanka

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!