Belém bors

Belém pepper

Ár:
690Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 13 800 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Brazil fekete borsként is ismert, Észak Brazíliából származó fekete bors (Piper nigrum), egy - a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó - kúszónövény csonthéjas termése. Nevét Belém kikötővárosáról kapta.

A fekete, zöld, piros és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A fekete borsot éretlenül-zölden szedik le, majd forrásban levő vízben röviden, kb. 10 percig főzik, aztán szárítják (miközben fermentálódik). Sötétbarna/fekete színét és ráncos külső rétegét részben a főzésnek, részben pedig a szárításnak köszönheti.

Piperint tartalmaz, innen a felmelegítő és csípős jellege. A belém bors enyhe, meleg, kellemesen csípős. Illata karamellára emlékeztet, íze enyhén édeskés, gyümölcsös árnyalatokkal, földes és gyantás.

 

Felhasználás

Bármilyen ételhez használhatjuk, amelyet fekete borssal fűszereznénk, hiszen kitűnő minőségű, de mégiscsak egy általánosabb fekete borssal van dolgunk.

Kifejezetten illik, mint általános fekete bors: húsmarinádokhoz (vörös-, vadhús), grillezett vagy serpenyőben sült húsokhoz, sötét mártásokhoz, levesekhez, serpenyős zöldségekhez, chutney-khoz.

Gyümölcsös-édeskés tónusai jól kiegészítik a gyümölcsös ételeket, friss gyümölcsöket (pl. barack, ananász, dinnye, eper). Jó édességek (pl. vaníliás tejsodó, csokoládés desszertek) ízesítésére is.

Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, vásároljunk egész borsot, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, és csak a főzés végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustárral, szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, gyantás árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Brazília

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!