Kambodzsai fekete kampot bors

Cambodian black kampot pepper

Ár:
950Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 47 500 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

A kambodzsai Kampot és Kep tartományban termesztett fekete bors (Piper nigrum) a borsfélék (Piperaceae) családjából.

Magas - a Tellicherry fekete borssal egyenrangú - minőséget képvisel, az egyedi termesztési körülmények miatt. Különleges kvarcos talajon termesztik, tökéletes időjárási körülmények között, organikusan, olyan kambodzsai termelők, akiknek több, mint 8 évszázados - generációról generációra átadott, tradícionális - borstermesztési tapasztalata van.

2010-ben megkapta a PGI (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) és 2016-ban a PDO minősítést (oltalom alatt álló földrajzi jelzés), ami azt jelenti, hogy a termék minősége standard, egy meghatározott földrajzi területhez és feldolgozási technológiához kapcsolódik.

A fekete, piros és fehér Kampot bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A fekete borsot éretlenül-zölden szedik le, majd forrásban levő vízben röviden, kb. 10 percig főzik, aztán szárítják (miközben fermentálódik). Sötétbarna/fekete színét és ráncos külső rétegét részben a főzésnek, részben pedig a szárításnak köszönheti.

Csípős, éles. Kifinomult aromavilága intenzív, mégis lágy, friss, eukaliptusz, menta, kakukkfű és vadvirág jegyekkel. Íze sokkal hosszabb ideig érezhető, mint a többi fekete borsnál.


Felhasználás

Bármilyen ételhez használhatjuk, amelyet fekete borssal fűszereznénk, de érdemes inkább olyan ételekkel kombinálni ezt a bors-különlegességet, ahol ragyoghat.

A kampot borsot a klasszikus kambodzsai receptekben használják, mint pl. a kampot rák.

Az eukaliptuszos aromája miatt kitűnő társítás téli- és nehezebb ételekhez: vörös húsokhoz és mártásaikhoz, vörös káposztához, gombócokhoz vagy fűszeres gyökérzöldségekhez, stb.

Mentás ízhatása miatt illik a vadhúsokhoz, bárányhoz, kacsához, halételekhez, tenger gyümölcseihez, akár a kísérő szószt fűszerezve, akár közvetlenül a húsokat. Ínyenceknek érdemes kipróbálni menta szorbéhoz.

Használható mártásokhoz, chutney-khoz.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről. A kampot bors keserű lesz, ha túl sokáig főzik.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Kambodzsa

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!