LEXIKON
- A cukor története
- A tea cserje
- A tea szüretelése
- A tea története
- Abalone (Haliotis tuberculata)
- Adzuki bab
- agar agar
- Aioli
- Ajvár
- Ajwain - Ajovan
- Akáciamag
- Algavrei sóvirág
- Aloe vera
- Amaránt
- Ancho chili
- Anelli - (Gyűrű) tészta
- Ánizs
- Annato
- Aranytű (Hemerocallis fulva)
- Aranytű gomba - Enoki - Téli fülőke
- Argán olaj
- Aszpartám
- Avatára
- Avokádó
Annato
Az annatto (E160b, bixin), az amerikai kontinens trópusi égövében honos orleánfa (Bixa orellana L.) nevű fa terméséből kivont piros színű élelmiszer-adalék. Illata „kissé paprikás, egy csipetnyi szerecsendióval”, íze „kissé édes-paprikás”.
Az annattot az orleánfa magját körülvevő piros gyümölcshúsból lehet kivonni. Felhasználják többek között Cheddar-sajtok, Leicester-sajtok, Brie-sajtok, margarinok, vajak, rizs és füstölt halak, valamint jégkrémek, fagylaltok színezéséhez.
Az annatto Latin-Amerikában és a Karibi-térségben elterjedt, elsősorban fűszerként és színezékként használják. A közép- és dél-amerikai bennszülöttek testfestéshez, és rúzsként is alkalmazták. Néhány helyen ezért az orleánfát rúzsfának is hívják.
Élelmiszer-adalékanyagként az annatto száma az E160b. Az annattonak a zsíroldékony összetevőjét bixinnek, a vízoldékony részét norbixinnek hívják, mindkét anyagnak ugyanúgy E160b a kódja.
Foto: toptropicals.com, thelatinkitchen.com